TTanie prezenty Przepis na klopsiki i sos z Ikea
30 kwietnia 2020
Tęsknisz za zakupami w Ikea i słynnymi klopsikami? Od teraz możesz przygotować je sam w domu! Sklep podzielił się ze swoimi klientami przepisem na swoje słynne, mięsne kulki. Do przygotowania nie potrzebujesz tylko kilku prostych składników.
Składniki:
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 250 g wieprzowego mięsa mielonego
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek mleka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wszystkie te produkty zobacz w promocji w gazetce Biedronka!
Sposób wykonania:
Wymieszaj ze sobą mięso wołowe i wieprzowe. Pokrój cebulę w drobną kostkę oraz rozgnieć lub posiekaj drobno czosnek. Dodaj je do mięsa wraz z bułką tartą oraz jajkiem. Wymieszaj całość, a następnie dodaj mleko oraz przyprawy wedle uznania. Następnie uformuj małe kulki i włóż do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie smaż przygotowane klopsy na oleju, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze od 160 do 180 stopni.
Do klopsików możesz przygotować również kremowy sos z Ikei. Jego wykonanie jest równie proste, jak w przypadku klopsików. Na patelni roztop 40 g masła, dodaj 40 g mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej po 150 ml bulionu warzywnego i wołowego. Po wymieszaniu dodaj 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy Dijon. Po zastygnięciu polej klopsiki i ciesz się smakiem prosto z restauracji Ikea.
Najnowsza gazetka Carrefour już dostępna!